İNTERNETTEN PARA KAZANMAK & ALTERNATİF KAZANÇ YOLLARI
Merhabalar,
Bu uzun yazıda sizlere extra ve alternatif olarak internetten para kazanmak ve bunun yollarından bahsedeceğim. Satış ortaklığı ile alakalı yazıyı okuduğunuzu ve pekçok konuyu öğrendiğinizi kabul ediyorum. Okumadıysanız önce buraya tıklayarak okumanızı tavsiye ederim. Burada anlatacağım konular da ilgilenenler için internetten diğer para kazanma yollarıdır.
Web Sitesinden Kazanç Elde Etme Yolları:
Web Sitesi Kurup Satarak İnternetten Para Kazanmak
Yazdığım konuların tamamını okuyup anlayıp bitirdiğinizde, artık site kurmayı ve yönetmeyi bilen biri olacaksınız. Neden bunu paraya çevirmeyesiniz? Başkalarına cüzi ücretler karşılığında site kurarak güzel bir gelir elde edebilirsiniz. Burada akla gelen ilk soru her zaman müşteriyi nerden bulacağımdır. Siz bulmak istedikten sonra her yerde bulabilirsiniz.
Örneğin: Artık küçük işletmeler dahil şirketler için web sitesi kurma yasa ile zorunlu hale gelmiştir. Mahallenizdeki esnaflara, restourantlara, varsa işletmelere site kurabildiğinizi ve cüzi miktarlarda site kurabileceğinizi anlatabilir ve iş alabilirsiniz. Unutmayın ki her zaman tanıdığın bir tanıdığı vardır, siz biraz iş yaptıktan sonra bir süre sonra iş size gelmeye başlar. Aynı şekilde arkadaşlarınıza olabilir veya işini internet ortamında ilerletebileceğini düşündüğünüz kişiler ile irtibata geçerek onların site kurma sorumluluğunu üstlenebilirsiniz. Örneğin bir fotoğrafçının internet ortamında daha çok iş bulma ihtimali yok mudur? Bu örnekler artırılabilir, yeter ki siz yapmak isteyin.
Bu şekilde para kazanan pekçok insan bulunmaktadır, hatta site kurup satarak ailesine yük olmadan okuyan öğrenci kardeşlerimiz bile vardır. Yani bu afaki bir iş değildir ve garanti bir iştir, işinizi yapar paranızı alırsınız..
Web Sitesi Kurmak İçin Ne kadar ücret talep etmeliyim?
Önce masrafınızı hesaplayalım, Hostingerden hosting aldığınızı varsayalım. 4 yıllığına premium paketi sadece 1100 tl ye alabiliyorsunuz ve 100 adet site kurma hakkınız oluyor. Bunun dışında yapacağınız tek masraf domain ücreti. Com uzantılı domainler şu an 80-100 tl arasında. Yani 1300+domain ücreti ile 100 site kurabilirsiniz. Site başı en az 1000 tl veya daha fazla talep edebilirsiniz.
2. Reklam Gelirleri Elde Etmek:
Bu muhtemelen en çok gördüğünüz, en çok duyduğunuz hatta en çok maruz kaldığınız internetten para kazanmak ile ilgili bir konu.
Şimdi bir düşünelim, kendi işini tanıtmak için olmadığı taktirde, insanlar neden site kurma ihtiyacı duyarlar? Neden bu kadar çok site, blog, forum vs. vardır? Neden insanlar aradığınız bilgileri, haberleri size ulaştırmak için birbirleriyle yarışırlar? Bu tamamen zevk meselesi midir, yoksa para kazanmak amaçlı olabilir mi?
Şimdi girin google’a istediğiniz herhangi bir siteye girin, bu bir dizi sitesi, haber sitesi, blog sitesi hatta kişisel bir site bile olabilir. Hemen hemen hepsinde gördüğünüz ortak özellik sağda solda dikkatinizi çekmeye çalışan reklamlar, hatta bazen rahatsızlık verecek derecede abartılmış reklamlar, banner diye adlandırdığımız flash formatında resimlerdir.
Bunların amacı siteye giren kişinin o linklere tıklaması ve tıklama başı para kazanmaktır. Bunun nasıl olduğuna geçmeden önce mantığı bu şekildedir, yani sitenize gelen kişilerin sitede bulunan reklamlara tıklamasını sağlayarak her tıklama başı para kazanmaktır. Siz sormadan ben söyleyeyim; Hayır reklamlara tıklanmadan para kazanamazsınız, sitenize birinin gelip gitmesi de size para kazandırmaz..
Ne kadar kazanırım?
Bu birçok etkene bağlı bir değişkendir. Bu değişkeni etkileyen bazı faktörler; Siteyi ziyaret eden kişi sayısı, sitenin konusu, site içerisinde yayınlanan reklamların kalite ve reklam değeri, reklamların yerleşim yerleri vs.
İnsanlar neden reklamlara tıklasın ki?
Çünkü ilgilerini çeker. Örneğin kilo vermek için formüller arayan bir bayan, bu konuda bir yazı okurken yazının üst kısmında veya yan kısmında ‘’ Muhteşem Formül! 30 günde 12 Kilo Verin!’’ gibi bir reklamı gördü diyelim, sizce buna neden tıklamasın? Yani kafanızı böyle şeylere takmayın, siz doğru ziyaretçiyi getirdiğiniz sürece herkes her şeye tıklar…
Şimdi ise bu bölümümüzde adım adım siteden reklam gelirleri elde etmek için neler yapmak gerekir, nasıl bir sıralamayla gitmek gerekir bunları görelim.
Adım 1- Site Sahibi Olmak-Ama Nasıl Bir Site?
İki tür reklam geliri elde etme türü vardır; Birincisi herhangi bir amaç için kurmuş olduğunuz siteye reklam kodları ekleyerek (bunu daha sonra anlatacağım) reklam geliri elde etmektir.
Diğeri ise reklam gelirleri yoluyla internetten para kazanmak için site kurmaktır.
1.Herhangi bir amaç için kurulmuş siteye reklam kodları ekleyerek:
Bu konuları araştıran kişilerin amaçları arasında genelde; iş, hobi, kişisel veya özenme gibi sebepler bulunmaktadır. İsterseniz daha sonra anlatacağım siteye reklam ekleme yöntemiyle sitenize reklamlar ekleyerek bir miktar para kazanabilirsiniz. Ancak bu amaçlarla kurulan sitelerde genelde çok fazla içerik ve ziyaretçi bulunmadığından kazançlarınızda sınırlı olacaktır, o yüzden bu konuya çok fazla değinmeyeceğim, isteyenler daha sonra siteye reklam ekleme başlığını okuyarak nasıl ekleyebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
2.Reklam Gelirleri Elde Etmek İçin Site Kurmak:
Reklam gelirleri elde etmek için site kurmak, yani para kazanmak için site kurmak! Ama nasıl? Ne tür siteler kurarak? Bu amaçla kurulan hangi siteler vardır?
Burada ‘’Nasıl’’ sorusunu sonraya bırakıyorum, çünkü her şeyi yine benim tarzımda yani, mantık sırasında değil yapılabilirlik sırasına göre anlatacağım. Böylece gerçekten yapmak isteyenler sırasına göre takip edip bu işi yapacaklar, sabırsız laf olsun diye okuyan insanların ise konu hakkında hiçbir fikri olmayacak… Adım adım gidelim;
Ne Tür Siteler Kurabilirim? Hangi Site Tipleri Daha Çok Kazandırır?
Hangi site tipleri daha çok kazandırır sorusuna verilebilecek bir cevap yoktur,daha doğrusu denemeden bilemezsiniz. Ancak hangi site tiplerinin kazandırmayacağını söyleyebilirim:
-Çöp site diye tabir edilen, binlerce sitenin anlattığı şeyleri tekrar anlatan siteler: SSK sorgulama, kimlik sorgula, vergi sorgula vs.
-Kopyacı siteler; başkaları tarafından girilen içeriği aynen kopyalayarak kurulan ve devam ettirilen siteler.Hiçbir getirisi yoktur, aksine siteniz Google tarafından ‘’double content’’ yani kopya içerik filtresine girerek, neredeyse indexlenmez bile.
Site Fikirleri: (Sıralama en çok kazandıran sırasına göre DEĞİLDİR,sadece fikir sunma amaçlıdır.)
1. Blogculuk Yapmak:
Blog Nedir? Blog normal internet kullanıcılarının fikir, bilgi, hobi, tecrübe, yorum vs. gibi kendi isteğine göre şekillenen, genelde güncelden eskiye doğru sıralanan ve sık sık güncellenen yazılardan oluşan bir site türüdür.
Blogların kuruluş amacı ilk başlarda tamamen kişisel kullanımdır, ancak daha sonraları bu bloglar site tarzında kullanılmaya başlanmış ve günümüzde ise internet ortamında para kazanmak için biz Marketer’ların vazgeçilmez bir aracı olumuştur.
WordPress.com, blogger.com gibi meşhur blog oluşturma siteleri mevcuttur, ancak wordpress tabanlı site kurma yöntemi blog-site yöntemi dünya üzerindeki en meşhur blog/site formatı olmuş Türkiye içinde de birçok kişiye ulaşmıştır.
Kuracağımız Bloglara Ne Gibi İçerikler Ekleyebiliriz?
Şunu unutmayın, bloglarda içerik her zaman ‘Kral’ dır. O yüzden içerik hakkında karar vermeden önce bu konuda çok iyi düşünmeniz gerekir. Seçeceğiniz blog içeriği hakkında her zaman, en azından uzun bir süre yazabileceğiniz konular hakkında olmalı. Örneğin insan hobileri hakkında her zaman yazamaz veya hayat tecrübeleri bir yerde biter… Şimdi fikir vermek açısından blogculuk yapmak isteyen birinin ne gibi konulardan faydalanabileceğine bir göz atalım:
- Sevdiğiniz, ilgi alanınıza giren konularda: Hayatta hepimiz farklı şeylerde bilgi sahibi olabiliriz veya farklı şeylerlerle ilgileniriz. Bazıları genel kültür, bazıları edebiyat, bazıları tarih vs. gibi konulara ilgi duyar veya bilgi sahibidir. Bloğunuzda hangi konu ve konular hakkında bilgi sahibiyseniz veya ilgi duyuyorsanız o konularda yazılar yazabilirsiniz. Unutmayın ki sizin ilgi duyduğunuz konulara ilgi duyabilecek birçok insan bulunmaktadır.
İlgi duyulan veya bilgi sahibi olunan konularda yazmanın avantajı ise rahat bir şekilde içerik oluşturabilmektir. Örneğin bir bayan, cilt bakımı, saç bakımı, makyaj, kilo verme gibi bayanlara hitap eden birçok konuda çok rahat yazılar yazabilirken; erkekler spor dalları, vücut geliştirme, teknoloji vs. veya her ikisininde rahatça yazabileceği sinemalar, tiyatro, kitaplar, gezi, tatil, müzik vs. gibi konularda bulunmaktadır.
İlk başta düşündüğünüzde özellikle acemi olanlar için kendine konu seçmek adeta ızdıraptır ancak biraz düşündüğünüzde yazılar yazabileceğiniz yüzlerce alan olduğunu göreceksiniz.
Yani bu durumda ilk yapmanız gereken iyice düşünmek ve 1 veya birden fazla konuda karar kılmak.
Son olarak ise; bir konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz,ancak bilmediğiniz çok fazla şey olduğu bir gerçektir o yüzden konu hakkında sürekli araştırmalar yapıp bulmuş olduğunuz bilgileri ‘’KENDİ CÜMLELERİNİZLE’’ yazmak çok güzel bir tekniktir. Böylece hem yeni yazı sıkıntısı çekmezsiniz hem de kopya içerikten kurtulmuş olursunuz.
- Çeşitli Alanlarda Yazılar Yazmak:
Buda içerik üretmek için bir yöntemdir, bunları hem sitenizin bir bölümüne ekleyebileceğiniz gibi hem de direkt bu konularda blogda yazabilirsiniz. Örneğin; ilginç bilgiler, pratik bilgiler, genel kültür konuları gibi..
2. ***GÜNCEL BLOG YAZARLIĞI İLE İNTERNETTEN PARA KAZANMAK
Yazının başlığındaki yıldızlar ve büyük harflerle yazılması sanırım dikkatinizi çekmiştir.Bu yöntem çok özel bir yöntem olup uygulaması biraz uğraştırıcı ancak iyi para kazandırma kapasitesine sahip bir yöntemdir.
Nasıl Bir Yöntem?
Öncelikle adından anlaşılacağı üzere güncel konuları takip ederek ve hakkında yazı/yazılar yayınlayarak yapılan blogculuk sistemidir.
-Buna verilebilecek en güzel örnek muhtemelen herkesin duymuş olduğu ygs şifre/kopya olayıdır.Belkide ayda yılda bir aranan bir konu şifre iddaalarının çıkması üzerine tavan yapmıştır. Ve emin olun bu tür blogculuk yapanlar sırf bu konu hakkında onlarca yazı yayınlamışlardır.
-Başka bir örnek seçimler yaklaşık 1 ay boyunca, kim ne dedi, ne söz verdi, yapabilir mi, kim kazanacak, anketler, kim kazandı, nasıl kazandı vs. vs.
-Yine güncel bir örnek, internet sansürü, karşılıklı görüşler, gelişmeler, yapılan açıklamalar, eylemler ve bu konuda birçok video, eylemler ortaya çıkmıştır ve yine bu konuda onlarca yazı yayınlanmıştır.
Bu örnekleri çoğaltmak mümkün ama anlatmak istediğim nedir burada anlıyor musunuz?
Bu tür blogculuk sistemini hayata geçirmek için, aşağıdaki maddeleri sıkıca uygulayınız:
- Öncelikle burada ilk şart sürekli olarak gündemi takip etmektir. Bunun için yapabilecekleriniz, düzenli olarak TV haberlerini izlemek, normal veya online gazeteleri okumak, haber sitelerini gelecekte popüler olabileceğine inandığınız haberler hakkında erkenden yazmaya başlamak (mesela 12 Haziranda seçim haberlerinin tavan yapacağı kesindir.) Güncel bloglar bularak onları sürekli takip etmek.
Ve kesinlikle bu hataya düşmemek: Başkalarının yazdıklarını aynen kopyalayıp yapıştırmak! Bunun yerine kendi fikirlerinizle ve cümlelerinizle oluşturduğunuz yazıları yayınlamak. Zaman zaman aynı yazıları ekleyebilirsiniz ancak altında mutlaka kaynak bilgisi verin.
Ayrıca yine ‘’ ‘’ formatında örneğin yapılan bir açıklamayı, röportajı, raporu aynen ekleyebilirsiniz.
Özet olarak sürekli gündemi takip ederek popüler olan ve olma olasılığı olan konular hakkında yazılar yazmak ve yayınlamak.
Tavsiye: Ülkemizde dizilerin takip edilme oranları malum o yüzden popüler diziler hakkında, fragman, yorum, açıklama, beklentiler gibi bilgileri birleştirmek ve yayınlamak sizlere sürekli bir gelir imkanı sağlayabilir.
- İlklerden olmak: Popüler konularda yoğun seviyede blog, site ve yazılar yayınlandığı için burada başarının sırrı bu konuda yazanlar arasında ilklerden olmaktır. Bunun içindir ki popüler olacak konuları önceden sezebilmek ve popüler olur olmaz hakkında ‘’İnsanlar bu konuda nasıl arama yaparlar?’’ gibi bir düşünce yapısıyla hızlı ve dakik olmak, size ummadığınız kadar çok ziyaretçi, başarı ve para getirecektir.
- Taktiksel Çalışmak: WordPress.com, blogger.com gibi ücretsiz blog servisleri bulunmaktadır. Popüler bir konu yakaladığınızda öncelikle araştırıp yazınızı hazırlayın, daha sonra bu blog sistemlerine giderek konuyla alakalı alabileceğiniz en yakın blog adını alarak bu yazıyı hem kendi sitenizde hemde birinden almış olduğunuz blogda yayınlayın. Bunu neden yapıyoruz derseniz, google’un sırrı adlı yazıyı tekrar okumanızı tavsiye ederim. Online başarıda domain adının büyük bir etkisi vardır, örneğin konumuz 2011 seçimleri olsun, seçimleri kimin kazandığını birçok kişi online yollarla öğrenmek isteyecektir, secimlerikimkazandi.blogspot.com gibi bir ücretsiz blog açarak bu konuda öne çıkabiliriz.
Ayrıca açtığınız blogda haberin tamamını değil yarısı kadarını yayınlayıp devamını okumak için… gibi bir link vererek ana sitenize link verin. Böylece 1 alakalı konuda 2 blogunuz olacağı için önlerde çıkma şansınız daha fazla olur ve ayrıca kendi kendinize backlink almış olursunuz.
- Seo Çalışmaları Yapmak: Bu işlere hiç başlamadan önce seo eğitimi konulu yazı ve google’ın sırrı adlı yazıyı birkaç okuduğunuzdan ve anladığınızdan emin olun. İçeriğinizi her zaman seo kurallarına uygun olarak yapın ve diğer seo kurallarını her zaman uygulayın. Yalnızca yazmakla başarı elde edemezsiniz seo şarttır! Bu sadece bu yöntem için değil sizlere anlattığım anlatacağım tüm siteden para kazanma konuları için geçerlidir.
Özet olarak, popüler konularda hızlı ve sürekli yazılar yayınlamak size bir anda anormal sayıda ziyaretçi ve para getirebilir ancak unutmamak gerekir ki bir konu ancak bir süre popüler kalır. O yüzden devamlılık gerektiren bir iştir.
3. Dizi,Video,Film Siteleri Kurarak İnternetten Para Kazanmak
Hayatınızda mutlaka en az 1 kez online olarak dizi,film,video vs. izlemişsinizdir. Sizce bu sitelerin bu kadar uğraşıp, siz 5 kuruş harcamadan, hızlı bir şekilde film, video vs.leri evinizin rahatlığında izleme imkanı sunmasının amacı nedir? Tabiki para kazanmak! Film,dizi vs. izlediğiniz herhangi bir siteye hemen şimdi gidin, sağında solunda, video içerisinde, dışarısında mutlaka reklamlar olduğunu göreceksiniz. Örneğin Türkiye’nin en çok dizi izlenen sitelerinden biri olan diziport.com’ a göz atacak olursak bu işin tamamen para amaçlı olduğunu görürüz. Ancak şunuda belirtmeliyim Netflix çıktıktan sonra bu dizi sitelerine eski rağbet kalmadı. Yinede ücretsiz oldukları için tercih ediliyorlar.
Sizde bu tür siteler kurarak gerek birazdan anlatacağım google reklamları, gerek çeşitli şirketlerden aldığınız banner reklamları ile düzgün bir gelire kavuşabilirsiniz.
Buraya Kadar Karar Vermiş Olmanız Gereken Noktalar ve Yapmış Olmanız Gerekenler:
- Site formatına ve içeriğine karar vermek; Yukarıda bahsettiğim fikirleri kullanabilirsiniz veya aklınıza gelen başka güzel fikirler varsa onları da kullanabilirsiniz.Ama o olur mu bu olur mu diye düşünmek yerine biran önce harekete geçin.
- Siteyi kurun ve site içeriği ile en alakalı domain adını seçmeye çalışın.
- Hangi formatı seçtiyseniz sürekli ve düzenli olarak içerik eklemeye başlayın.
Kurulan Blog/Siteden Nasıl Para Kazanılır?
Daha önce dediğim gibi gerek internetten gerek web site/blogdan para kazanmanın tek bir yolu yoktur. Burda anlatacağım ise en çok kullanılan yöntemdir. İlerleyen bölümlerde farklı metotlardan da bahsedeceğim.
Yine daha önce söylediğim gibi burada kullanacağımız internetten para kazanmak ile alakalı sistem reklam gelirleridir. Reklam gelirleri sağlamak için kullanacağımız ve dünya üzerinde en çok kullanılan ve en güvenilir sistem olan ‘’Google Adsense’’ dir.
Google Adsense Nedir?
Google Adsense Web Site veya blog sahiplerine içerikleriyle doğru orantılı ve alakalı reklamlar göstererek para kazandıran ve direkt olarak Google tarafından işletilen içerik ağı reklam sistemidir. Bu makalede sıfırdan başlayarak Google Adsense ile nasıl para kazanacağımızı anlatacağım. Ancak önce Google Adsense’i biraz daha tanıyalım
Adsense siteniz içerisindeki içerikle alakalı reklamları gösterir.Ancak reklamlar nereden gelir?
Google 2 adet işletme yürütmektedir reklamlarla alakalı.
1.Google Adwords
2.Google Adsense
Google Adwords internet ortamında reklam vermek isteyen reklamverenler içindir. Reklam vermek isteyen kişiler adwords’ten hesap açarak tıklama başı maliyet dediğimiz esasla Google’da reklam verirler. Yani Google direkt olarak arama sonuçlarında ve içinde adsense barındıran web sitelerinde reklamverenin reklamlarını gösterir, ziyaretçiler bu reklamlara her tıkladığında reklamverenin hesabından belirlediği miktar kadar para düşer, bunun bir kısmını google kendisi alır ve bir kısmını reklamları gösterdiği site sahibine öder.
İşte bizi ilgilendiren taraf da site sahiplerine ödediği paradır. Bu şu demek sitemizde adsense reklamları gösteriliyorsa ziyaretçilerimiz her reklama tıkladığında para kazanırız.
Peki Her Tıklamada Ne Kadar Kazanırım?
Bunun belirli bir miktarı yoktur. Bazı beyin özürlüler google bize bunu söylemiyor der; Google istese de bunu bize söyleyemez, çünkü biz parayı nerden kazanıyorduk? Adwordste reklam verenlerden, her reklamveren farklı maliyet belirleyebilir, o yüzden net miktarı sadece hesabınızda görebilirsiniz.
Google’un da dediği gibi buna kafa yormak yerine en iyisi hesapta görmektir! Ayrıca buna sakın kafa yormayın anlamaya da çalışmayın.
Peki Ben Sitemdeki Reklamlara Gece Gündüz Tıklasam veya Arkadaşlarıma Tıklatsam?
Alacağınız tek şey banlanarak hesabınızın kapatılmasıdır. Google kullandığı algoritmalar ile hangi ip adresinden kaç tıklama yapılmış, yönlendirilen sitede ne kadar süre harcanmış, bu reklamlara hangi sıklıkta ne kadar tıklanmış gibi birçok teknik kullanarak takibini yapmaktadır. Bu şekilde Google gibi çok gelişmiş bir şirketi aldatmaya çalışanların hesaplarını anında kapatmaktadır. Yani kesinlikle bu tür işlere girmeyin!
Google Adsense’ e Nasıl Kayıt Olunur?
Kayıt olmaktan ziyade öncelikle başvurmanız ve başvurunuzun onayını beklemeniz gerekmektedir. Google başvuruları 3-4 gün içinde (bazen çok daha uzun,bazen çok daha kısa) cevap vermektedir. Eğer siteniz kabul edilmezse iyileştirme çalışmaları,daha çok içerik, daha çok seo yaparak tekrar değerlendirme isteği göndermeniz münkündür.
Diğer bir nokta Adsense gibi içerik reklamcılığı servislerini kullanarak internetten para kazanmak için doğal olarak bir site sahibi olmanız gerekmektedir. Hatta başvuru yapabilmek için dahi bir site veya blogunuzun olması gerekir, yani üstte anlattıklarımı yapmadan buraya geçemezsiniz.
Adsense’e başvuru yapmak için öncelikle aşağıdaki linke tıklıyoruz, daha sonra onun da aşağısındaki kayıt videosunu izleyerek nasıl başvuruda bulunabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Başvuru linki: https://www.google.com/adsense/g-app-single-1