Mutluluk mu? Mutluluk Oyunu mu?


Polyanna en kötü durumlarda dahi babasından öğrendiği mutluluk oyununu oynayan küçük bir kızdır. Herkes az çok bilir bu hikayeyi. Zamanla Polyannacılık veya Polyanna Felsefesi olarak hayatımıza girmiş olan bu durum, kaybettiklerimiz veya ulaşamadığımız şeylere üzülmek yerine elimizdekilerle mutlu olma davranışıdır.
Peki günümüzde dünya üzerin de kim ne kadar mutlu, mutlu ise neden mutlu. BAREM isimli bir kuruluş bu konuyu merak etmiş ve bir araştırma yapmışlar. Bu araştırma 45 ülkede 42 bine yakın kişiyle yapılmış. Peki sonuç ne olmuş dersiniz. Tüm dünyayı saran Corona virüs illetine yani pandemiye rağmen insanların %57 sinin çok mutlu veya mutlu olduğu sonucuna ulaşılmış. İyi düşünülmüş ancak bu tür araştırmaların genelde doyuma ulaşmış Avrupa ülkelerinde yapıldığı düşünülürse Rusya Ukrayna Savaşı‘ nın başlaması ile birlikte korkarım bu çalışma çöpe gidecek. Zira bu yazının yazıldığı an itibariyle Ukraynanın pekçok şehri kuşatılmış durumda ve Rus ordusu başkent Kiev’ e girmek için uğraşıyor.
Ancak bu yazının konusu mutluluk. Madem savaştan önce de böyle bir araştırma yapılmış, savaş yokmuş gibi davranıp araştırmanın sonuçlarını irdeleyelim. Belki mutlu oluruz.
Evet! Pandemiye rağmen (savaşı saymıyoruz) insanların %57 si mutlu veya çok mutlu imiş. Ülkemiz’ de ise bu oran %42 olarak çıkmış. Mart 2020 de yapılan bir anket araştırmasın da dünya genelinde insanların çoğu pandeminin biteceğini düşünüyormuş. Tabii aşılamanın hızlanması ile bu umut daha da fazlalaştı. Ancak 2021′ in sonuna geldiğimizde bu işin o kadar da kolay olmadığı, pandeminin sonlanması ile ilgili net bir durum olmadığı, hastalığın tıpkı kanser, verem gibi kronik bir hal aldığı algısı arttı. Yine de tüm bu olumsuz duruma rağmen (3.Dünya Savaşı Hariç) yapılan araştırma da dünya nüfusunun yarısından fazlasının mutlu olduğunu söylemesi gerçekten ilginç.
Araştırmanın farklı sonuçları da var. Mesela yaş ilerledikçe mutluluk azalıyormuş. Demek ki mutluluk çubukları yeterince işe yaramıyor. Dünya da 18-34 yaş grubu, %61 oranla en mutlu kesimmiş. 35-54 yaş grubunda sonuç %58, Elli yaş ve üzerinde ise oran %50 olarak çıkmış. Lakin gençlerin mutlu olmasında (18-34 yaş grubu) aganigi-naganigi olayları öne çıkıyor zannımca.
Tabii insanların gelir seviyesi yükseldikçe mutluluklarıda artıyormuş. Toplumun en üst grubunda ki üç kişiden ikisi (%67) mutluyken, en alt gelir kesimindekilerin ancak yarısı (%49) mutlu olduğunu söylemiş. Bu durumda para mutluluk getiriyor diyebilir miyiz? Bilmiyorum…
İnsanları mutlu eden bir başka konuda eğitim seviyesiymiş. Eğitim arttıkça mutlulukda artıyormuş. Eğitimsiz ve sadece temel eğitim almış olan insanların %52 si mutlu olduğunu söylerken, bu oran orta eğitimlilerde %56, daha üst eğitimliler de ise %63 olarak tespit edilmiş.
Mutluluk insanların iş, aş ve çalışma durumlarından da haliyle etkileniyor. Öğrenciler ve çalışanlar %61 ile en mutlu grup. Ev hanımları arasında da mutluyum diyenler ortalamanın üzerinde %58. Ancak işsizler ve emekliler için oranlar düşük. İşsizlerin %50 si mutlu olduğunu söylerken emeklilerde bu oran %45 lerde kalmış. İşsiz olup ta mutlu olmak nasıl oluyor aceba. Kesin bunlar baba parası yiyenler.
Bir dergide okuduğum bu araştırma da beni şaşırtan şey ülkeler oldu. Ben hep Danimarka’ yı dünyanın en mutlu ülkesi zannederdim. Bildiğim kadarıyla hemen hemen heryıl dünyanın en mutlu ülkesi olarak Danimarka seçiliyor. BM dünya mutluluk raporlarında genelde ilk üç sırayı Finlandiya, Danimarka ve İsviçre alır.
Velakin bu araştırma da üstte saydığım ülkelerin adı bile geçmiyor. Araştırmaya göre dünyada en mutlu beş ülke şöyle sıralanmış:
En Mutlu Ülkeler:
Kolombiya %83
Kazakistan %81
Ekvator %78
Malezya %78
Nijerya %78
Bunlarda en mutsuz beş ülke:
Hong-Kong %37
Gana %
Ermenistan %39
İtalya %39
Rusya %41
Şöyle bir göz atıyorum. Kolombiya kokain ülkesi. Uyuşturucuyu çekip çekip mutlu oluyor olabilirler. Ermenistan’ lıların mutsuz olması doğal. Azerbaycan dan yedikleri tokattan sonra bir daha mutluluğu yakalayamazlar. Lakin burada hiç Avrupa ülkelerinin olmaması çok dikkatimi çekti. Sadece İtalya var oda mutsuzlar listesinde.
Gelelim Türkiye ile ilgili detaylara. Ülkemizde her 10 kişiden biri çok mutlu, her üç kişiden biri ise mutlu olduğunu söylemiş. Şimdi mutlumu, mutsuzmu bir ülkeyiz tam anlayamadım. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’ de de kadınlar ve erkekler arasında pek fark yokmuş. Dünyadan farklı olarak Türkiyede yaş ilerledikçe mutlulukta artıyormuş.
Ülkemizde en az mutlu olan kesim %37 ile 18-35 yaş arasındaki genç kuşak. 55 yaş ve üzerindeki kesimin ise %45 i mutlu. Türkiye’deki en mutsuz kesim işsizler ve gençler.
Bu araştırmayı okuduktan sonra bende kendim bir araştırma yapayım dedim. Mutlulukla ilgili yazdığım her kelimede karşıma Polyanna ve Heidi çıktı. Heidi ile ilgili bir yazıyı okurken çok ilginç bir bilgi ile karşılaştım. O yüzden kim mutlu kim değil gibi gereksiz bir işi bıraktım ve bu öğrendiğim bilgi ile ilgili bir yazı yazmaya karar verdim. Gerçekten çok ilginç ve okunası bir yazı oldu. “Medeniyetin beşiği avrupanın çocuklara yaptığı zulüm” başlıklı bu yazıyı mutlaka okumanızı tavsiye ederim.
en mutlu ülke mutluluk mutluluk günü mutluluk sözleri mutluluk zamanı