TOKİ’den Nasıl Ev Alınır?

TOKİ’den Nasıl Ev Alınır?

20 Şubat 2022 Genel Nasıl Yapılır Tavsiye 3

Toki (Toplu Konut İdaresi) Türkiyenin konut ihtiyacını karşılayan en önemli kurumlardan birisi. Bugüne kadar 1.000.000 dan fazla konut ürettiği söyleniyor. Toki den ev almanın en önemli avantajı tabiiki taksitle ödeme kolaylığı. İnsanlar kredi çekmek yerine ellerindeki peşinatları vererek 120 ay vadeye kadar ödeme seçenekleri ile rahatlıkla ev sahibi oluyor.

Tokiden Ev Alma Seçenekleri Nelerdir?

Tokiden ev almak için ençok tercih edilen yöntem kura yöntemidir. Bunun dışında açık arttırma ile satışlar yapılmaktadır. Ben bu yazıda 16 Şubat 2022 tarihinde yapılan kendimde katıldığım açık arttırma ihalesini anlatmak istiyorum. Bende ilk defa bir toki açık arttırma ihalesine katıldım. Dikkat edilmesi ve hazırlık yapılması gereken pekçok husus var. Benim için iyi bir deneyim oldu. Bu tecrübemi aktarmakta fayda görüyorum. Bundan sonra açık arttırma ihalelerine katılmak isteyen birilerine yardımcı olmuş olurum.

YURT DIŞINDA YAŞAYAN TÜRK VATANDAŞLARI İÇİN TOKİ TARAFINDAN BAŞLATILAN KAÇIRILMAYACAK PROJELER HAKKINDA BİLGİ ALMAK İÇİN BURAYA TIKLAYIN….

Tokiden kura sistemi ile ev almak isteyenler toki.gov.tr sitesinden veya kendi e devlet sistemlerine girerek açılan kuralı satışları görebilirler. Müracaatlarını e devlet sitesinden şifreleri ile girerek yapabilirler.

Toki Projelerine E Devlet Üzerinden Müracaat İçin Bu Linke Tıklayabilirsiniz.

Tokiden Açık Attırma İhalesi İle Ev Nasıl Alınır

Şimdi gelelim açık arttırma ihalesi ile tokiden ev nasıl alınır konusuna. Toki zaman zaman elinde kalan konut, dükkan, iş merkezi vb. gayrimenkulleri açık arttırma ihalesi yaparak satışa sunmaktadır. Bu ihalelerden biri 16-17 Şubat 2022 tarihinde İstanbul ve Ankara Merkezli olmak üzere yapıldı ve pek çok konut ve işyeri satışa sunuldu.

Bu ihale duyuruları tokinin kendi sitesinden veya emlakyönetim.com.tr web sitesinden müzayedeler bölümünden takip edilebilir. Haberler linkinden duyurulara ve ihale haberlerine ulaşabilirsiniz. Tokinin ihale işleri emlakyönetim tarafından yapılmaktadır. Müzayedeler sekmesinden mevcut müzayedeler linkine tıklayın. Burada güncel, yakın tarihte yapılacak olan tüm açık arttırma ihalelerine ulaşabilirsiniz. Ben 16 Şubat 2022 tarihinde yapılan ihaleye katıldım. Tüm Türkiye ile birlikte Ankara Sincan İlçesinde bulunan Saraycık Toki Konutlarında ve Ankara genelinde çoğunluğu konut tipindeki gayrimenkuller satışa sunuldu.

İhaleye girmek sanıldığı kadar zor değil. Öncelikle satın almayı düşündüğünüz konutları tespit etmeli ve özelliklerini iyice incelemelisiniz. Biz genel olarak Saraycık toki konutlarını bildiğimiz için daireleri görme ihtiyacı duymadık. Ancak dilerseniz satışa sunulan konutları en azından yanını, yöresini, binayı, binanın içini dışını, mevkisini, cephesini görme imkanınız var. Emlakyönetim.com sitesinde Türkiye genelinde satışa sunulan tüm konutları, işyerlerini vb. gayrimenkullerin tamamını görebiliyorsunuz. Buraya tıklayarak müzayedelere ulaşabilirsiniz.

Toki Açık Artırma İhalelerine Kimler Nasıl Katılabilir.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler ve tüzel kişilikler ihalelere katılabiliyor. Satışa sunulacak her taşınmaz için bir lot numarası veriliyor. Her gayrimenkul için belirlenen bir muhammen bedel var. Bu muhammen bedele görede teminat tutarları belirleniyor. Örnek verecek olursak benim girdiğim ihalede tespit ettiğim iki daire için(268.000 ve 316.000 muhammen bedelli) 20 şer bin lira teminat tutarı yatırdım. Teminat tutarlarının her lot için ayrı ayrı yatırılması gerekiyor. Bir kişi istediği kadar teminat yatırıp tüm lotlar için ihaleye katılabilir.

Teminat tutarları Halkbankası ve Ziraatbankası şubelerine yatırılıyor. Her banka için belirlenmiş bir proje kodu mevcut. Bu ihalede Halkbankası için proje kodu 196665976′ ydı. Banka şubesine gişeden fiş alıp bu kodu söyleyerek teminatı yatırabiliyorsunuz. Dediğim gibi her lot için ayrı ayrı teminat yatırmanız gerekiyor ve yatırdığınız dekontu mutlaka almanız lazım. Çünkü bu dekont ile ihaleye katılıyorsunuz. Dekont olmadan ihaleye katılamazsınız.

İhale için gereken belgeler nelerdir.
  • Halk bankası veya Ziraat bankasına proje kodu verilerek yatırılmış teminat dekontları
  • 1 adet kimlik kartı fotokopisi

İhalenin yapılacağı yere ihale saatinden en az 1-1,5 saat önce gitmeniz gerekiyor. Bizim ihale 10.30 da yapılacaktı. Allahtan erken gitmişiz. Gittiğimizde en az 300 kişi evraklarını teslim etmek ve bayrağını almak için sıra bekliyordu. İhale yarım saat geç başlamasına rağmen halen sıra bitmemişti. İhale salonuna geldiğinizde size sözleşme veriliyor. Bu sözleşmenin ilgili bölümlerini dolduruyorsunuz. Her sayfasını imzalıyorsunuz. Teminat dekontunu, kimlik fotokopinizi ve sözleşmeyi masaya teslim edip bayrağınızı alıyorsunuz. Sonrasında ihale salonuna geçerek başlamasını bekleyin.

TOKİ açık arttırma ihaleleri genelde Ankara ve İstanbul da olmak üzere iki noktada eş zamanlı yapılıyor. Kapalı devre sistem ile salonlar birbirini görüyor ve ihaleyi yönetenler karşılıklı olarak satışları yapıyorlar. Tabii birde internetten online teklif verme sistemi de mevcut. Yani sistem iyice oturmuş. İsteyen canlı olarak salona gelip ihaleye katılabilir. İsteyende Türkiyenin her yerinden online olarak ihaleye katılabilir. Salonda ihaleye katılanlara yatırdığı teminat adedince bayrak veriliyor. Bayrağın üzerinde bir numara var. Satın almayı düşündüğünüz lot sırası geldiğinde üzerinde numara bulunan bayrağınızı kaldırarak ihaleye dahil oluyorsunuz.

İnternetten katılanlar içinde aynı şekilde bir bayrak numarası veriliyor. Daha doğrusu ne kadar teminat yatırmışsa o kadar bayrak numarası alıyor.

Büyük bir ekrana ihalesi yapılan taşınmazın genel bilgileri yansıtılıyor. Ekranda yapılan teklif ve yapılabilecek teklif miktarı anlık olarak yansıyor. Herkes rahatlıkla bu ekranı görebiliyor.

İhale ciddi bir konu. Bayrağınızı kaldırdığınız anda okunan veya ekranda belirtilen miktarı kabul etmiş oluyorsunuz. Sizden başkası bayrak kaldırıp artırım yapmazsa ve satış tamamlanırsa ihale sizde kalır. Bu esnada vazgeçme şansınız yok. İhaleyi yöneten çığırtkan bunu kabul etmeyebilir. Ya da ihale esnasında böyle bir hatayı yapan bir kişiye tolerans gösterilebilir ikinci bir kişinin bu şansı olmayabilir. Salonun tamamı kameralar ile kayıt altına alınıyor. Bir görevlide artırmaya katılan bayrakların numaralarını not alıyor. Ben kaldırmadım, kaldırdım geri indirdim vs. deme şansınız yok.

Satış şartnamesini mutlaka okuyun. Aşağıya örnek bir şatış şartnamesi koydum. Bunu inceleyebilir ve genel bilgi sahibi olabilirsiniz.

İhale başladıktan sonra fotoğraf çekmek, video kaydı almak kesinlikle yasak. Kanun 6 aya kadar hapis cezası öngörüyor. Bunun bir süreside yok diye biliyorum. İhaleden 1 yıl sonra dahi bu görüntüleri paylaşırsanız ve tespit edilirse sıkıntı yaşayabilirsiniz. Onun için bu konulara girmeyin.

İhale bir numaralı lottan başlıyor. Bizim girdiğimiz ihalede yanlış hatırlamıyorsam 219 lot vardı. Yani 219 adet gayrimenkul demek. Örneğin ben bu ihaleye 80 ve 81 lot numaralı konutlar için katıldım ve yaklaşık 4 saat bu lotlara sıra gelmesini bekledim. Yani ihale başlar başlamaz salonda bulunmanıza gerek yok. Bir lotun ortalama satış süresini kronometre ile birkaç defa ölçtüm. 1,5 ile 2 dakika arasında sürüyor. Bizim katıldığımız ihale harbiden çok hızlıydı. İlk lot İstanbul Ataşehirde 2+1 daire idi. 700.000 muhammen bedelden satışa sunulan konut 2.750.000 tl ye İstanbul salonda satıldı.

Bize sıra geldiğinde ise Ankara salonda tüm bayraklar havadaydı. Abartmıyorum. Neredeyse herkes Sincan Saraycık’ taki iki adet 2+1 daire için gelmişti. 268 bin ve 316 bin muhammen bedelden satışa sunulan iki konut 40 saniye içinde 690 bin ve 670 bin tl den alıcı buldu. Ben daha bayrağı kaldıramadan belirlediğim limit aşılmıştı bile. Ama ilk defa bir ihaleye katıldığım için tecrübe kazandım. Bu tecrübe yanıma kar kaldı. Başkada elimize birşey geçmedi.

Toki İhalelerinde KDV ve Komisyon Alınıyor mu?

Tabiiki. İhaleyi kazandığınız fiyatın üzerinden konutlar için %1 dükkan veya işmerkezleri için %18 KDV, emlakyönetime ödenmek üzere satış bedeli üzerinden %2+KDV komisyon ücreti, sözleşmeye ilişkin damga vergisi (binde) (%09.48), ihale karar pulu(%05.69), banka komisyonu(%05) vb. giderler alıcı tarafından ödenecektir.

Eğer teminat yatırmışsanız ihaleye mutlaka katılmanız gerekiyor. Yani ihale günü evraklarınızı teslim edip teklif vermeniz gerekiyor. İnternet içinde bu geçerli. Online katılıyorsanız teklif vermeniz gerekiyor.

Eğer ihale sonucunda herhangi bir alım yapamazsanız 5 iş günü içerisinde ödediğiniz teminatı aynı bankanın herhangi bir şubesinden çekebiliyorsunuz. Kesintide olmuyor.

Özetleyecek olursam; İhaleden önce ilgili bankalara katılacağınız lot sayısı kadar ayrı ayrı teminat yatıracaksınız. İhale yerine en az 1 saat önce gideceksiniz. Sözleşmeyi doldurduktan sonra teminat dekontu ve kimlik fotokopinizi masaya teslim edip üzerinde numara bulunan bayrağınızı alacaksınız. Satın almayı düşündüğünüz lota sıra geldiğinde salona girip (gelmedende girip salonda ihaleyi izleyebilirsiniz) ihaleye katılarak teklif vereceksiniz.

Eklediğim şartnameyi okursanız tüm detayları öğrenirsiniz. Genelde şartnameler ufak tefek değişiklikler le aynı hususları yansıtıyor. Genel kurallar zaten değişmez. Görüntü almak, resim çekmek yasak. İhaleyi alırsanız yapacağınız işlemler zaten şartnamede mevcut. Alamazsanız 5 iş günü içinde ödediğiniz teminatı herhangi bir kesinti olmadan geri alıyorsunuz.

İhale esnasında uymanız gereken kurallar mevcut. Bayrağınızı kaldırırsanız ve son teklif sizde kalırsa vazgeçme şansınız yok. Vazgeçerseniz teminatınız irad kaydedilir ve bir kısmını geri alamayabilirsiniz.

Bundan sonra gireceğiniz ihalelerde başarılar dilerim…

 

3 cevap

  1. […] kesinlikle güvenilirdir. Benim kanımca en uygun ev alma sistemi dir. Ödemeler konusunda şeffaf ve bir o kadar da esnek sistemler geliştirmişlerdir. Herkes […]

  2. […] cevabı aranır.Eğer taşınmazda sorun olmadığı belgelenirse ve bu belge tastik edilirse taşınmaz mal bölünebilir. Bu durumda tüm paydaşların onayı […]

  3. […] Bu konuda bilgi sahibi olmak için toki konut projelerine müracaat yollarının anlatıldığı “Tokiden Nasıl Ev Alınır” başlıklı yazıyı […]

Hadi Ama! Ne Düşünüyorsun!